|簡體中文

比思論壇

按這成為會員
搜索

查看: 1974|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

瑞芳火車票 - 臺灣

關閉 [複製鏈接]

管理員

該用戶從未簽到

推廣值
貢獻值

文明人 回文勇士 文章勇士 實習版主 附件高人 推廣 女生勳章

樓主
見到好多人講, 搭臺北-> 瑞芳的火車票要早一日買定至得.... 但我一落機就直接入去了, 又怕飛機 同 搭車落 臺北車站 的時間會有delay 情況, 唔係好敢上網訂定飛....

我想問, 即場票係咪真係冇可能買到 ?

謝謝 "

( 9月30 星期四2 搭 08:35 - 10:15 呢班機到臺北的 )

教授

該用戶從未簽到

推廣值
貢獻值

附件達人 教授 文章勇士 附件高人 文明人

沙發
區間車實有飛賣 (未必有位坐)

係自強/莒光號呢D編好位既車有時會賣哂
無效樓層,該帖已經被刪除

管理員

開心
  • 簽到天數: 610 天

推廣值
    貢獻值

文章勇士 實習版主 附件高人 推廣 文明人 附件達人 回文勇士

視乎你搭咩車種
    55分鐘係區間車
    如果係自強號35分鐘就到
    另其實自強號既企位票
    你見到有位可以坐住先
    如果見到有人拎住對號票行埋黎你就要即刻俾返個位人

Btw
    住2晚九份?
    你既行程2日都係平溪線? Hi, CHING 你好, 我有睇你個旅遊blog 架 ^.^

打算第一日到臺灣直入九份
    咁放得行李, 都應該2-3pm 走唔甩, then 去金瓜石果邊, 黃金瀑布 / 黃金博物館 (有時間就行曬兩度, 因我睇地圖兩個地方一個响北,一個响南, 好似好遠咁, 網上資料又話博物館16:00停止售票) 跟住都係諗緊過唔過基隆夜市, 如果唔過就响九份老街食DINER, THEN 返民宿

第二日
    打算過菁桐 平溪 十分, 打算ARROUND 7:00- 7:30PM 至响 十分 放天燈, 夜晚靚D 嘛,跟住就睇下第一日有冇過去基隆夜市LOR , 如果冇就今晚過, 如果第一日過咗, 今晚就留响九份老街

第三日
    落返臺北車站

呢個行程可以嗎? 我諗緊第二日係咪唔駛太早起程 ? 果度玩唔玩到咁耐 (玩到7點幾至放天燈) , 我未去過, 唔知D 時間點因好 , 或者有咩可以加落去 ? 見有其他CHING 話夠時間去埋深坑, 果度遠嗎? 有冇車搭過去架 ?

建議一下.... 謝謝
    不要把自己的東西藏起來,論壇需要你的分享才能成長!!

管理員

該用戶從未簽到

推廣值
    貢獻值

文明人 回文勇士 文章勇士 實習版主 附件高人 推廣 女生勳章

咦....
    你唔講我都唔記得有個一樣名既睇過我個Blog添....
    原來係你....
    多謝捧場先" ^^

黃金瀑布同黃金博物館唔算遠
    半個鐘腳程左右
    視乎你當日行程行成點, 到時執生囉
    留意九份老街既店舖7點左右已經收得7788
    得返幾間舖仔同7仔開
    (果間阿婆芋圓就開到9點幾既, 我試過夜晚9點上去九份食)
    所以晚飯你要考慮下

菁桐 + 平溪 + 十分Hea唔到一整日
    菁桐係有客運去深坑
    我未試過咁去, 但之前有版友講過車程要半個鐘至差唔多成個鐘
    所以要加行程既不如唔好去深坑
    可以去侯硐影下貓貓
    瑞芳下一個站就係侯硐咯"
    (我記得你個Blog張相好似係貓貓黎?)
    不要把自己的東西藏起來,論壇需要你的分享才能成長!!

管理員

該用戶從未簽到

推廣值
    貢獻值

我24/8去完, 冇記錯, 我地搭區間車, 差唔多站站停, 都係40分鐘左右(臺北車站至瑞芳). 而且你個時間應有位座, 就算上車時冇, 過兩個站應該有, 同埋你行去d車頭車尾位應該易d有位.如果驚買唔到車票, 你最好準備悠遊咭, 嘟左先再去瑞芳補票, 不過呢個係我即日來回0既方法, 因為要返臺北車站後消返一次悠遊咭再補票.你住兩日唔知個係唔係一樣.
    請大家多給發帖者支持,有您們回應支持,才有動力去發貼!
    重要聲明:本論壇是以即時上載留言的方式運作,比思論壇對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們比思論壇有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

手機版| 廣告聯繫

GMT+8, 2024-5-23 10:54 , Processed in 0.046896 second(s), 17 queries , Gzip On, Memcache On.